![](/media/lib/35/sala-sadowa-bb9ec97c180b10571c6077ef831595c0.jpg)
SN nie zakazał patentowania oprogramowania
30 czerwca 2010, 12:47Amerykański Sąd Najwyższy podtrzymał decyzję sądu niższej instancji w sprawie Bilski, Warsaw vs. Urząd Patentowy. Sąd jednogłośnie stwierdził, że USPTO miał rację odrzucając wniosek patentowy na program do oceny ryzyka na rynku handlu energią.
![](/media/lib/73/kurz-172da4df4a1ac48a3bc1b8da8190e333.jpg)
Kurz jest jak szklanka
29 grudnia 2010, 11:30Szkło i inne kruche obiekty stanowią klucz do prognozowania przyszłego klimatu. Jak bowiem zauważył Jasper Kok z amerykańskiego Narodowego Centrum Badań Atmosferycznych (National Center for Atmospheric Research), mikroskopijne cząstki kurzu, emitowane do atmosfery po rozerwaniu większych kawałków, odzwierciedlają wzorce rozpadu szklanek.
![](/media/lib/58/obietnica-874950c8eba9055e121864b6ed863532.jpg)
Powiedz prawdę, bo użyję magnesu
8 września 2011, 08:42Jak skłonić kogoś, by powiedział prawdę? Jeśli perswazja nie pomoże, nie trzeba załamywać rąk, bo znając kogoś o odpowiedniej specjalności, można wytoczyć ostateczną broń przeciwko kłamstwu – aparat do przezczaszkowej stymulacji magnetycznej. Estońscy naukowcy Inga Karton i Talis Bachmann z Tartu Ülikool zauważyli, że indukowanie przez zmienne pole magnetyczne przepływu prądu w neuronach lewej grzbietowo-bocznej kory przedczołowej utrudnia kłamstwo.
![](/media/lib/117/n-gotowanie-na-otwartym-ogniu-b7531a2d6bee6d700b349974b318f1aa.jpg)
Gotowanie na otwartym ogniu oddziałuje na rozwój poznawczy?
4 czerwca 2012, 10:45Dotąd można było usłyszeć o wpływie regularnego gotowania na otwartym ogniu na zdrowie fizyczne, np. układ oddechowy czy odpornościowy. Teraz po raz pierwszy wykazano, że taki sposób przygotowywania jedzenia może się wiązać z nieprawidłowościami w rozwoju poznawczym dzieci: zaburzeniami pamięciowymi czy deficytami społecznymi (International Journal of Environmental Health Research).
![](/media/lib/165/n-sztucce-eaf6f20f78b3a7cc20a4a51437940728.jpg)
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
![](/media/lib/203/n-hydrozel-997cca914a26a186eb5b0bd55397befe.jpg)
Hydrożelowy glukometr
27 sierpnia 2014, 13:27Naukowcy z Uniwersytetu Illinois opracowali hydrożelowy glukometr, który zmienia kolor pod wpływem wahań poziomu cukru. Zmiana długości fali jest tak dokładna, że można ją wykorzystać do automatycznego dozowania insuliny.
![](/media/lib/225/n-mapasmitha-54f290e9dd944d35a4f7feb6f33d2ded.jpg)
Wyjątkowa mapa dostępna dla zwiedzających
6 sierpnia 2015, 11:30W Sedgwick Museum of Earth Sciences, najstarszym z muzeów University of Cambridge, można oglądać wyjątkowy zabytek - mapę geologiczną Anglii i Walii z 1816 roku. Niezwykłe dzieło autorstwa Williama Smitha jest pierwszą tego typu mapą na świecie i prawdopodobnie jedynym takim zabytkiem dostępnym zwiedzającym.
![](/media/lib/225/n-struktura-c730f2684e3cbf2366ab1fc3cbafc631.jpg)
Wszechświat rozszerza się szybciej niż sądzono
3 czerwca 2016, 11:54Astronomowie korzystający z Teleskopu Kosmicznego Hubble'a odkryli, że wszechświat rozszerza się od 5 do 9 procent szybciej, niż sądzono. To zaskakujące odkrycie może przynieść odpowiedź, pozwalającą zrozumieć istnienie ciemnej energii i ciemnej materii - mówi kierujący badaniami laureat Nagrody Nobla Adam Riess ze Space Telescope Science Institute i Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa.
![](/media/lib/273/n-spacex2-aae0d7ef0f309f684b246b3ca3c0124b.jpg)
Sukces SpaceX. Pierwszy raz w historii użyto dwa razy tej samej rakiety
31 marca 2017, 09:49Po ponad dwóch latach od pierwszego udanego lądowania rakiety, SpaceX dokonała kolejnego historycznego kroku. Po raz pierwszy w historii raz użyta rakieta została wystrzelona po raz drugi
![](/media/lib/306/n-kondensat-036ab8e4f1d7b8aed2e3da03dbe5d5de.jpg)
Nowy rodzaj kondensatu Bosego-Einsteina
17 kwietnia 2018, 15:52Na fińskim Aalto University uzyskano kondensat Bosego-Einsteina stworzony ze światła i plazmonów powierzchniowych. Ich wzajemne oddziaływanie tworzy polarytony plazmonów powierzchniowych.